CEREMONIAŁ GASTRONOMICZNY czyli jak się bawić, to się bawić

Podobno …

Po pierwsze – dobrze dobrany catering to podstawa udanego wydarzenia. Po drugie – podczas eventu warto podkreślić nastrój odpowiednią aranżacją. Po trzecie – przez zastosowanie niebanalnych dekoracji, w tym i poprzez catering zbudować scenograficzną przestrzeń odpowiednio dobraną do tematu przewodniego imprezy…

… i to jest fakt! 

Natchnieni ostatnimi wydarzeniami, nabraliśmy pewności, że zaproponowanie Klientowi  odpowiedniego terenu  lub sali oraz przygotowanie cateringu – może być eventem samym w sobie…

Bardzo ważnym elementem tego scenariusza jest odpowiednie miejsce, zaskakujące … takie „coś” czego jeszcze nie było…

Na szczęście jest w Polsce wiele takich miejsc, dlatego warto trochę poszukać, pooglądać i wybrać kilka z nich. Właśnie takich „perełek”, które spełniają nasze i oczywiście oczekiwania naszego Klienta … musimy jednak pamiętać, że nie wszędzie nasi goście dojadą. Nie wszędzie też – pomimo pięknych widoków, będą czuli się dobrze i bezpiecznie. Warto dokładnie „z-briefować” firmę, zanim zaproponujemy ekstrawaganckie miejsce na imprezę firmową.

Kolejnym etapem jest wybranie firmy cateringowej. Ponieważ konkurencja w branży jest coraz większa, właściciele firm cateringowych prześcigają się w pomysłach i rozbudowują swoje oferty do granic, których jeszcze nie tak dawno – nawet nie było na horyzoncie…

I tak wspaniali polscy restauratorzy, m.in. Robert Sowa – wprowadzają do swojej oferty pokazy i warsztaty kulinarne. Prawdziwa uczta dla podniebienia, a nasi goście mają wrażenie, praktycznie pewność, że uszczknęli tajnej wiedzy kulinarnej i staną się „władcami” własnej domowej kuchni…

Zjawiskowe pokazy gastronomiczne, to bez wątpienia – kuchnia molekularna.

Kawior o smaku pomarańczy, makaron w aerozolu, ryba o smaku czekolady, zielony groszek w postaci pianki…

Jak te cuda powstają? Czy tak będzie wyglądała kuchnia przyszłości?

Kuchnia molekularna zrywa ze starymi wyobrażeniami o gotowaniu. Jej celem jest osiągniecie idealnego, czystego i udoskonalonego smaku potraw – serwowanych w nowych zaskakujących formach. Łączy naturę z nauką. Zrywa z konwencjonalnym smażeniem, gotowaniem czy pieczeniem – ogień został wyparty z kuchni. Nie potrzebne są już garnki, brytfanny czy patelnie, dlatego też wystrój zaplecza kuchennego nie przypomina wcale typowych kuchni w restauracjach – pełnych gwaru i potraw przyrządzanych na czas. Ta kuchnia wygląda jak laboratorium, w którym kucharze – fizycy, biochemicy czy też specjaliści od wzornictwa przemysłowego – tworzą swoje dzieła.

Są to czasami tak zachwycające kompozycje, że można śmiało wystawiać je jako eksponaty w galeriach sztuki. Nie bez przyczyny nowy nurt w kulinariach został nazwany „kuchnią przyszłości”.

Bez watpienia jednak moim faworytem – jest  zjawisko zwane – ceremoniałem gastronomicznym

To wyjątkowy sposób serwowania dań, który na długo pozostanie w pamięci uczestników imprezy.
Kelnerzy oraz kucharze prowadzeni są przez mistrza ceremonii, przy akompaniamencie muzyki i w odpowiedniej choreografii.

Serwują dania w tym samym czasie wszystkim gościom przy stole.
Ten wyreżyserowany spektakl podnosi rangę przyjęcia będąc jednocześnie jego elementem artystycznym, stanowiącym wartość dodaną do usługi eleganckiego cateringu…

Zdecydowanie jedną z firm , która tą ofertą zrobiła na nas ogromne wrażenie jest Mazurkas Catering. Doskonale przygotowany personel oraz smak przyrządzanych potraw –  taki event w stylu „kulinarne doznania”

Do zobaczenia
Team redakcyjny Femme’ events

Źródło:  http://catering.mazurkas.pl/ceremonial-gastronomiczny-2.html

Categories