Dieta według Agaty Młynarskiej

W listopadzie 2014 nakładem Wydawnictwa Burda Polska ukazał się książka Agaty Młynarskiej  „Pyszna zmiana, czyli moje życie bez glutenu”. Konferencja wprowadzająca tytuł odbyła się w Hotelu Regent w Warszawie, a za organizację całości odpowiedzialna była agencja Femme Events.

Przy książce pracowały aż cztery wyjątkowe kobiety: znana dziennikarka Agata Młynarska, prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska – wybitna lekarz gastrolog, mgr Agnieszka Pęksa – dietetyk oraz szefowa kuchni Ewa Olejniczak. Wszystkie panie pojawiły się na evencie uczestnicząc w dyskusji dotyczącej diety bezglutenowej.

Agata Młynarska  z właściwą sobie swadą, opowiadała o tym, jak ważny stał się dla niej ten temat i o zmianie, jaka dokonała się w jej życiu po przejściu na dietę opartą na produktach bezglutenowych. Odwołując się do autorytetu zaproszonych specjalistek przekonywała jak ważne jest by obserwować swój organizm i reagować na niepokojące symptomy.

Sama książka jest bardzo osobista, opowiada o zdrowotnych problemach dziennikarki i o tym jak z nich wychodziła. Pisząc ją, jak sama mówi we wstępie, chciała podzielić się doświadczeniem jakie zdobyła, dzięki któremu zrozumiała, ze jedzenie to źródło naszego dobrego lub fatalnego samopoczucia, w zależności od tego jak je traktujemy. Znajdują się w niej liczne porady zdrowotne, analiza poszczególnych diet i przepisy na niskokaloryczne, ale pożywne dania.

Całe wydarzenie przygotowane było bardzo konsekwentnie. Jako dekoracja wystąpiły kuszące przepisy z książki a catering w całości składał się z dań bezglutenowych.

Na premierę przybyli najbliżsi Agaty Młynarskiej m. in.: mąż Przemysław, Katarzyna Zielińska, Mariola Bojarska-Ferenc, Grażyna Szapołowska, Hanna Bakuła i Alicja Węgorzewska.

Categories